ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ: ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος.

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ: ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος. Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ: ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος.   ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ: ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος. Icon_minitimeΠαρ Δεκ 18, 2009 10:34 pm

«Χωρίς τέτοιες μεγάλες επενδύσεις όπως η ΠΟΤΑ, η Πελοπόννησος θα είναι η πρώτη ερημοποιημένη περιοχή μετά από 50 χρόνια στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρώην υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Ανωμερίτης (σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του κ. Κωνσταντακόπουλου από το ΕΒΕΑ, στην Αθήνα)».(Ελευθερία: 18\03\09).
Φαίνεται ότι ο πρώην υπουργός είναι πλήρως πεπεισμένος για την όχι και τόσο μακρινή ερημοποίηση της Ευρώπης. Και δεν έχει άδικο: Ας δούμε τι λέει επ` αυτού ο διάσημος φυσικός J. Lovelock σε 2 συνεντεύξεις του στην εφημερίδα Gardian του Λονδίνου:
«Περί τα μέσα του αιώνα που διανύουμε, το στρώμα του Πάγου – που έχει το μέγεθος της Αμερικής και που τώρα καλύπτει την Αρκτική περιοχή , θα λιώσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η περιοχή που βρίσκεται σήμερα ‘η κατοικία’ της πολικής άρκτου να γίνει το μέρος όπου κατά πάσα πιθανότητα εμείς ή οι δυστυχισμένοι απόγονοί μας θα ζήσουν τη θλιβερή ζωή τους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβίων όντων θα μετακινηθεί σε αυτή τη Λεκάνη της Αρκτικής, επειδή μόνο αυτή και λίγα νησιά θα παραμείνουν κατοικήσιμα. Οι τεράστιες ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εδώ και πάνω από 2 αιώνες, έχουν ωθήσει τις ερήμους, να εξαπλωθούν προς τους πόλους με μια ανησυχητική ταχύτητα. Ενώ καταστρέφονται ραγδαία τα ρυθμιστικά συστήματα του πλανήτη, όπως είναι οι Δυνάμεις Αντανάκλασης που έχουν οι παγετώνες των πόλων -- οι οποίοι έχουν διαφυλάξει μέχρι σήμερα τη Γη ψυχρή.
Κάτι τρομερό συμβαίνει. Θα έπρεπε να φοβόμαστε απόλυτα. Αν μιλήσεις με κάποιον ανώτερο επιστήμονα της μετεωρολογίας θα σου πει ότι η θερμοκρασία του καλοκαιριού του 2003 ---όπου χιλιάδες ευρωπαίοι, έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη—θα είναι η κανονική θερμοκρασία της Ευρώπης το έτος 2050. Θα μετατραπεί το κλίμα σε ένα κλίμα- ερήμου».
Κακοποιούμε τώρα τόσο βάναυσα τη Γη, ώστε αυτή μπορεί να αντιδράσει και να μετακινηθεί προς τα πίσω, δηλαδή στην παλιά θερμική κατάσταση που βρίσκονταν πριν από 55 εκατομμύρια έτη-- και αν αυτό επισυμβεί, οι περισσότεροι από εμάς και τα παιδιά μας θα πεθάνουν (15\03\07)».
Στη 2η συνέντευξη (01\03\08) και, ενώ είχε ήδη εκδώσει το τελευταίο του βιβλίο « Η Εκδίκηση της Γαίας», στο οποίο προέβλεπε ότι «τώρα πια μέχρι το έτος 2020 οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα είναι ο κανόνας», είναι πολύ πιο σκληρός:
«Η Υπερθέρμανση του Πλανήτη έχει περάσει το κατώφλι και η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Είναι πολύ αργά για αλλαγές, συνεχίζει. Ίσως, αν όλ` αυτά είχαν μπει σε λειτουργία το 1967, να είχε βοηθήσει. Αλλά δεν έχομε χρόνο πια.
Έχουν επισυμβεί 7 καταστροφές, αφ` ότου οι άνθρωποι βρέθηκαν στη Γη, αρκετά όμοιες με αυτή που τώρα μόλις πρόκειται να συμβεί. Νομίζω ότι αυτά τα γεγονότα θα ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι. Και πιθανόν να προκύψει ένα νέο είδος ανθρώπου στον πλανήτη, που πραγματικά θα τον καταλαβαίνει και θα μπορεί να ζει μαζί του με το σωστό τρόπο. Αυτή είναι η (μόνη) πηγή της αισιοδοξίας μου».
Και όταν ο Λάβλοκ μιλάει για το τέλος εννοεί, όπως αναφέρει αλλού, ότι θα πεθάνουν 5,5 δις άνθρωποι.
Έναντι αυτού του μέλλοντος τα λόγια του κ. Ανωμερίτη ηχούν κάπως κυνικά και αποτρόπαια. Θα περίμενε κανείς από αυτόν να προτείνει κάποια άμεσα μέτρα επιβίωσης που πρέπει να πάρουμε. Υπάρχει ένα κενό. Ο λόγος του είναι ηττοπαθής και απόλυτα προσαρμοσμένος στις επιταγές της μεγάλης επένδυσης. H δωρεάν απορρόφηση τεραστίων ποσοτήτων νερού από τις γύρο αγροτικές περιοχές μετατρέπει αυτομάτως τους κατοίκους σε «επαίτες των υπολειμμάτων του νερού». Ολόκληρη η Πυλία (όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα) αντιμετωπίζει και προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης και βρίσκεται γενικά στα υδατικά της όρια, τα τελευταία χρόνια, καθώς παρατηρούνται αρκετά έντονες περίοδοι ξηρασίας και υπερθέρμανσης και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα έχουν ήδη αρχίσει να υποβαθμίζονται.
Ο καθένας νιώθει αυτό το φόβο, ενώ οι μεταβολές επιταχύνονται πλέον επικίνδυνα σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις των τελευταίων 2 χρόνων (σε παγκόσμιο επίπεδο).
«Δύο εβδομάδες πριν ( Μάρτ. 2009), πάνω από 2.500 επιστήμονες από 80 έθνη συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη, για να συζητήσουν τα τελευταία ευρήματα που αφορούν στην Κλιματική Αλλαγή. Οι αναφορές τους ήταν σκληρές και ενοχλητικές, καθώς έδειχναν κυρίως ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν πράγματι χειρότερη και από τα χειρότερα σενάρια της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (2007).
Οι επιστήμονες αυτοί αποκάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό καινούργιων ευρημάτων: Η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,37 βαθμούς Κελσίου μέσα στο 2008. Αυτό το ποσοστό αύξησης είναι 20 φορές μεγαλύτερο του κανονικού και 20 φορές μεγαλύτερο απ` ό,τι οι επιστήμονες του κλίματος μέχρι πρότινος ισχυρίζονταν ότι θα μπορούσε να αυξηθεί.
Τα 350ppm του CO2 είναι η ποσότητα που οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ως κατώφλι πέραν της οποίας οι κίνδυνοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνουν. Τώρα όμως εμείς βρισκόμαστε στα 383ppm και αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 400ppm σε λίγα χρόνια.
Η υπερθέρμανση του Πλανήτη που οφείλεται στην απελευθέρωση του αερίου του Μεθανίου (από περιοχές της Σιβηρίας που λιώνουν οι πάγοι σήμερα), ισοδυναμεί με (τα καυσαέρια του πετρελαίου ) που παράγονται από το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε έτος εκλύονται στην ατμόσφαιρα πάνω από 64 δις τόνοι αερίων του θερμοκηπίου. Και ενώ θα μπορούσαμε να μειώσουμε τους 32 δις τόνους CO2 που οι άνθρωποι παράγουν οι ίδιοι κατ` έτος, όμως το ποσό των 32δις τόνων του Μεθανίου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, είναι πέρα από τις δυνάμεις μας να το μειώσουμε. ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΑΥΞΟΥΣΑ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΙΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΘΑ ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ.
Είναι γι` αυτούς και για άλλους λόγους που, όταν έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης (Δεκ.2007) για λογαριασμό της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, ο Πρόεδρός της, Dr. R. Pachauri δήλωσε: «Αν παραμείνουμε αδρανείς μέχρι το 2012, τότε, ό,τι και αν κάνουμε στη συνέχεια, θα είναι πολύ αργά. Ό,τι καταφέρουμε να κάνουμε στα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα καθορίσει το μέλλον μας. Αυτή η στιγμή είναι η πιο καθοριστική για τη ζωή μας». Οι 2.500 επιστήμονες που συνεδρίασαν στην Κοπεγχάγη και χιλιάδες άλλοι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σύμφωνοι με αυτή την άποψη» (Jim Garrison, πρόεδρος της οργάνωσης S. of the World Forum).
Όταν π,χ για τρίτο συνεχή χειμώνα η Καλιφόρνια βιώνει τη χειρότερη ξηρασία (23/02/09 Reuters), όταν π.χ οι Κινέζοι – που υποφέρουν από μια αυξανόμενη λειψυδρία – αγοράζουν εκατομμύρια στρέμματα στο Καζακστάν, στο Σουδάν και στις Φιλιππίνες για καλλιέργειες ( La Repubblica, BHMA, 21/02/09) και, όταν το 2008 η Ελλάδα γνώρισε ένα έτος μεγάλης ξηρασίας – κάτι που θα επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να συνεχίζομε να παρακολουθούμε αμέριμνοι τη σπατάλη των πόρων και την εκτράχυνση της κοινωνίας, χωρίς να κάνομε τολμηρές αναθεωρήσεις και παρεμβάσεις;
«Τι θα απαντήσουμε στα παιδιά μας, όταν μας ρωτήσουν: Πώς μπορέσατε και το κάνατε αυτό σε μας; Πώς μπορέσατε να μας αφήσετε να αντιμετωπίσουμε αυτό το χάος; Αυτές οι ερωτήσεις θα έπρεπε να μας απασχολούν τώρα, γιατί, αν δεν καταφέρουμε να δράσουμε άμεσα, σε αυτές ακριβώς τις ερωτήσεις θα κληθούμε να απαντήσουμε. Για τη σωτηρία του Πολιτισμού θα χρειαστεί μια τεράστια κινητοποίηση σε παγκόσμια κλίμακα, ίδια σε μέγεθος με εκείνη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου» (Λ. Μπράουν: σχέδιο Β, 2008)…
Μακάρι να μην ήταν έτσι τα πράγματα…


Καλαμάτα 20/04/09 Γιάννης Μαστοράκης.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ: ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος.
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: