ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 «Τοξικά» δάνεια για την αύξηση της MIG!

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

«Τοξικά» δάνεια για την αύξηση της MIG! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: «Τοξικά» δάνεια για την αύξηση της MIG!   «Τοξικά» δάνεια για την αύξηση της MIG! Icon_minitimeΤρι Σεπ 07, 2010 5:59 pm


Πέμπτη, 02 Σεπτέμβριος 2010

Σημαντικές αποκαλύψεις για τα «τοξικά» δάνεια που χορήγησε η Marfin Egnatia Bank για να διευκολυνθεί η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου – μαμούθ της MIG το καλοκαίρι του 2007 έγιναν από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Βουλή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “S10”.
Με αφορμή τη διερεύνηση του ρόλου της Marfin Egnatia στην υπόθεση του Βατοπεδίου, αποκαλύφθηκε ότι η τράπεζα ήταν βασικός παράγοντας στην κάλυψη της πολυδιαφημισμένης αύξησης κεφαλαίου των 5 δις. ευρώ, στην οποία προχώρησε η MIG το 2007 και μάλιστα υπέστη μεγάλες απώλειες από το ρόλο της αυτό στην κεφαλαιακή ενίσχυση του «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες του “S10” για τα στοιχεία που αποκάλυψε ο κ. Προβόπουλος στους βουλευτές,
Τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ από τα 5 δις. ευρώ της αύξησης προήλθαν από δάνεια της Marfin Egnatia, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος (περί τα 80 εκατ. ευρώ) χορηγήθηκαν στον… χρηματιστηριακό «βραχίονα» της Μονής Βατοπαιδίου, την υπεράκτια κυπριακή εταιρεία Rassadel.
Μάλιστα, αποκαλύφθηκε από τον κ. Γ. Προβόπουλο, ότι η Marfin Egnatia δεν εφάρμοσε καν τη σχετική οδηγία της ΤτΕ για χορηγήσεις μετοχοδανείων, που εκείνη την περίοδο προέβλεπε ανώτατο όριο 1 εκατ. ευρώ για κάθε δάνειο σε επενδυτή, αλλά χορήγησε τα δάνεια αυτά ως καταναλωτικά δάνεια (στα φυσικά πρόσωπα) ή ως δάνεια για κεφάλαιο κίνησης σε εταιρείες! Αυτό σημαίνει, όμως, ότι η τράπεζα δεν είχε κάλυμμα για τα δάνεια τις ίδιες τις μετοχές που αγοράσθηκαν, όπως θα συνέβαινε αν τα δάνεια είχαν χορηγηθεί ως μετοχοδάνεια.
Επιπλέον, όπως κατήγγειλε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να το διαψεύσει ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος φάνηκε να αιφνιδιάζεται από αυτή την αποκάλυψη, η Marfin Egnatia παραβίασε και το προβλεπόμενο πλαφόν σε χορηγήσεις προς εταιρείες του ιδίου ομίλου. Πριν την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η Marfin Egnatia ελεγχόταν από την ίδια την MIG έμμεσα και χορήγησε δάνεια για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της μητρικής εταιρείας. Ο κ. Προβόπουλος δεσμεύθηκε να διερευνήσει αυτή την καταγγελία του βουλευτή.
Αποτέλεσμα αυτών των μάλλον ασυνήθιστων χειρισμών, όμως, ήταν να υποστεί μεγάλες απώλειες η Marfin Egnatia. Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος στους βουλευτές, η ΤτΕ κατέληξε να ζητήσει το 2009 να προχωρήσει η Marfin Egnatia σε μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κατά 76%). Επιπλέον, η Marfin Egnatia υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της για να καλύψει τις «τοξικές» χορηγήσεις: πράγματι, άντλησε περί τα 400 εκατ. ευρώ με εκδόσεις υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης, για να κλείσει η «τρύπα» στα ίδια κεφάλαια!
Κατά την εξέτασή του, ο διοικητής της ΤτΕ διευκρίνισε ότι επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα στην Marfin Egnatia Bank για σοβαρές αδυναμίες που εντοπίσθηκαν στα συστήματα και τις διαδικασίες της τράπεζας, αναφορικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα» χρήματος), με αφορμή τις τεράστιου ύψους συναλλαγές σε μετρητά που συνδέονται με δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου.
Όμως, κατά την εξέταση του κ. Προβόπουλου, αποκαλύφθηκε και ένα «ορφανό» ποσό 947.000 ευρώ περίπου, το οποίο πέρασε από την Marfin Egnatia, αλλά από τη μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να έχει αναληφθεί, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πού κατέληξε.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δ. Τσιρώνης, ανέφερε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “S10”, ότι κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2008 997.000 ευρώ στο λογαριασμό της εταιρείας Madeus, που αποτέλεσε τον… βραχίονα real estate της Μονής Βατοπεδίου. Στο τέλος του χρόνου, όμως, είχαν μείνει στο λογαριασμό της Madeus μόνο 49.800 ευρώ, χωρίς να έχει καταγραφεί τι έγινε με τα υπόλοιπα, αν δηλαδή υπάρχουν και άλλες «σκοτεινές» μεταφορές κεφαλαίων από το λογαριασμό στην Marfin Egnatia, ή αναλήψεις μετρητών.
Ερωτηθείς για τις τεράστιες συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου και των εταιρειών της με το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό με την Marfin Egnatia, ο κ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι «όζουν», όπως είπε χαρακτηριστικά στους βουλευτές. Εξηγήσεις στους βουλευτές θα κληθεί να δώσει σύντομα ο ισχυρός άνδρας του ομίλου της Marfin, κ. Α. Βγενόπουλος, που είναι βέβαιο ότι θα κληθεί από τους βουλευτές της Προανακριτικής.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
«Τοξικά» δάνεια για την αύξηση της MIG!
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: