ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:   ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Icon_minitimeΣαβ Νοε 07, 2009 10:30 pm

Οικολόγοι Πράσινοι
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr , ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

29.10.09

ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Το σχέδιο νόμου για την προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προτείνει αυτονόητες ρυθμίσεις που θα έπρεπε να ισχύουν από χρόνια για όλες τις καμένες εκτάσεις.

Θετική κρίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την αναστολή οικοδομικών εργασιών στις καμένες εκτάσεις, όπως και τα ειδικότερα βήματα για τον προσδιορισμό των εκτάσεων όπου θα ισχύει η απαγόρευση. Η γενική απαγόρευση δόμησης στις εκτός σχεδίου εκτάσεις των πληγέντων δήμων μέχρι να κηρυχθούν οι αναδασωτέες περιοχές, και στη συνέχεια o αποκλεισμός της δόμησης σε όλη την έκταση που περικλείεται από το περίγραμμα των αναδασωτέων περιοχών, αναιρούν σε μεγάλο βαθμό τα κίνητρα για παράνομους εσπευσμένους αποχαρακτηρισμούς καμένης δασικής γης.

Θεωρούμε πάντως ότι η κατάσταση είναι πλέον ώριμη για να συζητήσουμε την πλήρη κατάργηση της δόμησης εκτός σχεδίου τουλάχιστον στην Αττική, μέτρο που μεταξύ άλλων θα διευκόλυνε και την αντιμετώπιση των πιέσεων στη δασική γη. Απαραίτητη επίσης για την προστασία όσων δασών έχουν απομείνει στην Αττική, είναι η κάλυψη των κενών στα δασαρχεία με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς και η δημιουργία ιδιαίτερου δασαρχείου για τον Υμηττό.

Θετική θεωρούμε επίσης τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων στα πλαίσια των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Πιστεύουμε όμως ότι μια τέτοια υπηρεσία θα λειτουργούσε πολύ αποτελεσματικότερα ως ιδιαίτερη Ανεξάρτητη Αρχή, με αρμοδιότητες για το σύνολο της αυθαίρετης δόμησης. Κρίνουμε επίσης απαραίτητη μια ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η ταχεία εκδίκαση υποθέσεων για θέματα αυθαίρετων κτισμάτων, ώστε να μην δημιουργούνται παγιωμένες καταστάσεις, δύσκολο να ανατραπούν μελλοντικά.

Εκτιμούμε πάντως ότι και η νέα Υπηρεσία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα μόνο εφόσον λειτουργήσει ως ανεξάρτητος διοικητικός μηχανισμός, ανεπηρέαστος από κομματικές παρεμβάσεις, με επαρκές προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα. Το έργο της θα πρέπει να αξιολογείται συχνά και να δημοσιοποιείται.

Η κατάργηση του επικίνδυνου (και πιθανότατα αντισυνταγματικού) ορισμού του Ν. 3208/2003 για τα δάση, αποτελεί θετικό και γενναίο μέτρο που ανοίγει το δρόμο να προχωρήσουν επιτέλους οι δασικοί χάρτες και το δασολόγιο. Σημειώνουμε πάντως εδώ ότι η σύνταξή τους πρέπει να βασιστεί στο σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων, όπως οι παλιότερες αεροφωτογραφίες και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, ώστε η σύνταξη του δασολογίου να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να μην καταλήξει σε μαζικό ξέπλυμα των μέχρι τώρα καταπατήσεων και παράνομων αλλαγών χρήσης.

Επισημαίνουμε, τέλος, ότι οι χιλιάδες αιτήσεις πολιτών για χαρακτηρισμό εκτάσεων, που εκκρεμούν στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες στην Αττική, ενέχουν τον κίνδυνο να καταστήσουν κενή περιεχομένου την προβλεπόμενη στο αρθρ. 5 του σχεδίου νόμου κύρωση των δασικών χαρτών, λόγω τα μακροχρόνιων διαδικασιών που προβλέπονται για την επίλυση τους. Απαιτείται, λοιπόν, επιπρόσθετη νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα χαρακτηρισμού εκτάσεων και τα σχετιζόμενα με αυτά ιδιοκτησιακά προβλήματα, καθώς και τη διαδικασία επίλυσης τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε τις παρατηρήσεις μας και στην επίσημη διαβούλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ελπίζοντας ο διάλογος για την προστασία των καμένων της Αττικής να αποτελέσει το πρώτο βήμα για συνολικότερες διακομματικές συναινέσεις σε βιώσιμες πολιτικές για το δασικό πλούτο στο σύνολο της χώρας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

:
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Μέτρα στη Θεσσαλία για τη διαχείριση του νερού
» : Ποια μέτρα προτείνει η Νομαρχία για Πειραιά και λιμάνι
» ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
» ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΩΝ Ο.Π
» Καλώς ήρθατε στο Οικολογικό Παρατηρητήριο Αττικής

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: