ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
ΦόρουμΠόρταλΕικονοθήκηLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 
Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση
Πρόσφατα Θέματα
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum


 

 Τοποθέτηση Οικολ.Πρασινων Αν.Αττικής στην συνδιασκεψη φορέων 28/4/09

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 238
Join date : 27/04/2009
Ηλικία : 70
Τόπος : Παλλήνη-Αν. Αττικής

Τοποθέτηση Οικολ.Πρασινων Αν.Αττικής στην συνδιασκεψη φορέων 28/4/09 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Τοποθέτηση Οικολ.Πρασινων Αν.Αττικής στην συνδιασκεψη φορέων 28/4/09   Τοποθέτηση Οικολ.Πρασινων Αν.Αττικής στην συνδιασκεψη φορέων 28/4/09 Icon_minitimeΔευ Μάης 04, 2009 6:59 pm

• ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ:

Κατ’ αρχήν πρέπει να τονιστεί ότι εμείς σαν πολιτική κίνηση Οικολόγων Πράσινων Ανατολικής Αττικής και γενικότερα σαν Οικολόγοι Πράσινοι συμφωνούμε ως προς την αναγκαιότητα αναθεώρησης του ισχύοντος ρυθμιστικού. Το ζήτημα που τίθεται είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου.
Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι ως μέλος του ευρωπαϊκού πράσινου κόμματος, διαθέτουμε μία διαφορετική προσέγγιση ως προς τον τρόπο ανάπτυξης του ευρωπαϊκού χώρου από αυτόν που σήμερα εφαρμόζεται. Και αυτό είναι κοινή θέση όλων των ευρωπαϊκών πράσινων κομμάτων. Και τι είναι αυτό που εφαρμόζεται? Σύμφωνα με το σχέδιο για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού κοινοτικού χώρου, βασικός άξονας της εξέλιξης των ευρωπαϊκών χωρών είναι η πόλη. Δηλαδή με λίγα λόγια η συγκέντρωση του πληθυσμού και γενικά των παραγωγικών και αναπτυξιακών διεργασιών στις πόλεις. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η ανάπτυξη της Ευρώπης δεν πρέπει να συγκεντρώνεται στις πόλεις αλλά να διαχέεται σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, δηλαδή και στην περιφέρεια.
Η πρόταση για το νέο ρυθμιστικό ουσιαστικά προβλέπει την γιγάντωση της Αθήνας με παράλληλη απαξίωση της περιφέρειας. Μάλιστα πάει και ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας η οικιστική ανάπτυξη να γίνει κατά κύριο λόγο στα Μεσόγεια, τα οποία ήδη μαστίζονται από την άναρχη δόμηση και την μαζική αστικοποίηση. Βέβαια γεννάται το εύλογο ερώτημα ότι τόσες δεκαετίες λέμε ότι πρέπει να σταματήσει η γιγάντωση της Αθήνας αλλά αυτή όχι μόνο δεν σταματάει αλλά θεριεύει, οπότε κάπου πρέπει να πάει αυτή η ανάπτυξη. Προφανώς όμως δεν είναι δυνατόν να πάει μόνο στα Μεσόγεια όπου όχι μόνο δεν υπάρχουν οι στοιχειώσεις υποδομές αλλά θα εξαντληθούν και όλοι οι φυσικοί πόροι όπως γεωργική γη, λόφοι, δασικές και παραθαλάσσιες εκτάσεις, δημιουργώντας ένα νέο οικιστικό έκτρωμα όπως έγινε και με το λεκανοπέδιο. Μάλιστα η μονομερής αυτή ανάπτυξη της πόλης θα δημιουργήσει μία εκτεταμένη μαύρη τρύπα στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, αφού κάτοικοι από αυτές τις περιοχές θα μετακομίζουν προς τις νέες των Μεσογείων αφήνοντας τις άδειες προς άγρα οιουδήποτε, το οποίο ήδη έχει γίνει έως ένα βαθμό.
Εμείς σαν πολιτική κίνηση οικολόγων πράσινων ανατολικής αττικής, θεωρούμε ότι το ρυθμιστικό θα έπρεπε να προβλέπει μία ελεγχόμενη ανάπτυξη των Μεσογείων βάσει της φέρουσας ικανότητας της περιοχής, με διαφύλαξη των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος των Μεσογείων και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών. Η πράσινη ανάπτυξη της Αθήνας θα έπρεπε να κατευθυνθεί τόσο προς την ίδια την Αθήνα, αναβαθμίζοντας κάθε γωνιά του κέντρου και του λεκανοπεδίου αλλά και στην άμεση περιφέρεια της μητροπολιτικής πόλης των Αθηνών δηλαδή προς την Αττικοβοιωτία και την Κόρινθο.

• ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΧΥΤΥ & όχι ΧΥΤΑ

Όσον αφορά το θέμα της αποχέτευσης και των ΧΥΤΥ θεωρούμε ότι η νομαρχία θα έπρεπε να είχε ήδη στα χέρια της μία ανεξάρτητη μελέτη η οποία εν έτι 2009 και μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους δήμους της Ανατολικής Αττικής και ειδικά των Μεσογείων. θα είχε πάρει τελική μορφή αποδεκτής λύσης τόσο για τις θέσεις των βιολογικών καθαρισμών και των τελικών αποδεκτών όσο και για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ.
Εμείς σαν Οικολόγοι Πράσινοι ανατολικής αττικής πιστεύουμε ότι κάθε χωρική ενότητα πρέπει να αναλαμβάνει τις δικές της υποχρεώσεις στον μέγιστο βαθμό και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας να επιβαρύνονται άλλες χωρικές ενότητες. Τα Μεσόγεια και η Ανατολική Αττική αποτελούν μία τέτοια χωρική ενότητα η οποία θα πρέπει να βρει μέσα από τον διαδημοτικό διάλογο μια τελικά αποδεκτή λύση τόσο για τους βιολογικούς καθαρισμούς όσο και για τον ΧΥΤΥ.
Ειδικά για τον ΧΥΤΥ δεν είναι δυνατόν η Ανατολική Αττική να επιβαρυνθεί όλα τα σκουπίδια της Αττικής και άλλων νομών όπως έγινε στην Δυτική Αττική επί δεκαετίες. Υπάρχει ανάγκη πράσινης διαχείρισης των σκουπιδιών της Ανατολικής Αττικής από την ίδια την ανατολική αττική και μόνο για την ανατολική αττική, με ανακύκλωση στην πηγή και επεξεργασία του τελικού προϊόντος σε κοινά αποδεκτή τοποθεσία με την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Και μόνον αν καταστεί ανέφικτη η εύρεση αποδεκτής τοποθεσίας βάσει περιβαλλοντικών και γεωλογικών μελετών να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση έξω από τα όρια της δικής μας χωρικής ενότητας.

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

Η ύπαρξη ενός περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού με ευθύνη της Νομαρχίας έπρεπε να αποτελεί δεδομένο για μία περιοχή η οποία όπως διαφαίνεται εδώ και δεκαετίες θα αποτελέσει και ήδη αποτελεί τον οικιστικό και παραγωγικό υποδοχέα της επέκτασης της Αθήνας. Η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδιασμού θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ανώτερους σχεδιασμούς μονομερούς επιβάρυνσης των Μεσογείων και της ανατολικής αττικής και ακόμη αν αυτό δεν ήτο δυνατό σίγουρα θα αποτελούσε το κοινό σημείο συνεννόησης των δήμων της περιοχής οι οποίοι σήμερα έχουν διάσταση απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι χωροθετήσεις που αναφέραμε αλλά και σε νέα θέματα όπως οι οδικοί άξονες και αλλά τα οποία μπορεί να προκύψουν μελλοντικά.
Μάλιστα ένα τέτοιος σχεδιασμός καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικός ειδικά σήμερα που βλέπουμε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή του ΥΠΕΧΩΔΕ η πλήρης αστικοποίηση των Μεσογείων, με μηδενική μέριμνα για τους απαραίτητους ελεύθερους χώρους. Εμείς οι οικολόγοι πράσινοι της ανατολικής αττικής θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει πράσινος περιφερειακός σχεδιασμός με ευθύνη της νομαρχίας και την συμμετοχή όλων των δήμων που θα αποσκοπεί σε μία νέου τύπου ανάπτυξη, αυτή της πράσινης ανάπτυξης της περιοχής μας, με προστασία των αστικών ελεύθερων χώρων πχ (Κτήμα Καμπά, λόφος γέρακα, Λεβίδη, Φούρεζι, Έτους) αλλά και των περιαστικών ελεύθερων χώρων (Πεντελικό, Υμηττός, ορεινοί όγκοι Λαυρεωτικής).

• ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

Είναι απαράδεκτη η επέκταση των σχεδίων πόλης κάτω και γύρω από τους πυλώνες υψηλής τάσης. Οι ευθύνες του υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τεράστιες, αφού φανερά αδιαφορεί για τον τρόπο επέκτασης των Αθηνών προς τα Μεσόγεια αλλά και για την υγεία των κατοίκων. Το υπουργείο πρέπει να δαπανήσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την απομάκρυνση των πυλώνων είτε με υπογειοποίηση είτε με σύνδεση των παράλιων Κ.Υ.Τ με υποβρύχια καλώδια είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, από την στιγμή που όπως διατείνεται και με το ρυθμιστικό τα Μεσόγεια αποτελούν τον κύριο υποδοχέα των Αθηνών, και όχι απλά να στοιβάζει τον πληθυσμό στην πίσω αυλή.

• ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η εύρεση χώρου για νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων είναι αυτονόητη ανάγκη αφού τα Μεσόγεια αποτελούν τελείως ξεχωριστή χωρική ενότητα από το λεκανοπέδιο και δεν είναι δυνατόν και πρέπον να καλύπτονται νοσοκομειακά από αυτό.
Το υπάρχον νοσοκομείο στην Βούλα μόνο τυπικά ανήκει στην Ανατολική Αττική αφού ουσιαστικά εξυπηρετεί τις ανάγκες του λεκανοπεδίου και αυτό γίνεται φανερό και από το νέο χωροταξικό με την υπαγωγή της Βούλας στην ενότητα των νοτίων προαστίων. Μάλιστα το ρυθμιστικό θα έπρεπε να προβλέπει και δεύτερο Δημόσιο νοσοκομείο, στην περιοχή της Λαυρεωτικής για την κάλυψη των αναγκών της νότιας αττικής.
Η επιλογή του νοσοκομειακού χώρου θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την ελάχιστη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο λόγω του μεγέθους του όσο και λόγω των δραστηριοτήτων του, και σίγουρα σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές οι οποίες δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν από πρόσθετη κυκλοφορία και ανεπιθύμητες χρήσεις. Τέλος και το ίδιο το νοσοκομείο θα πρέπει να προφυλαχθεί από επιβαρυντικές επιδράσεις όπως βιομηχανικές περιοχές, περιοχές επιβαρυμένες από ρύπους, ή περιοχές χαμηλών πτήσεων του αεροδρομίου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://econews.forumgreek.com
 
Τοποθέτηση Οικολ.Πρασινων Αν.Αττικής στην συνδιασκεψη φορέων 28/4/09
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
» Καλώς ήρθατε στο Οικολογικό Παρατηρητήριο Αττικής
» Η Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης και τι σημαίνει αυτή για την Ελλάδα
» ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
» ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΩΝ Ο.Π

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ :: NEWS PORTAL-
Μετάβαση σε: